Lægeforeningen: Sundhedsstyrelsen er ikke uafhængig
Af Christian M. Jakobsen
Sundhedsstyrelsen er ikke uafhængig ifølge Lægeforeningen og de foreslår derfor nye retningslinjer.
Cirka halvdelen af Sundhedsstyrelsens midler kommer fra medicinalindustrien og det er ifølge Lægeforeningen et stort problem. Alene sidste år modtog Sundhedsstyrelsen godt 290 millioner kroner i gebyrindtægter fra den samme industri hvis produkter den skal godkende. Sundhedsstyrelsen har et utroligt stort ansvar, da den står for at vurdere sikkerhed og kvalitet ved nye medikamenter og medicinsk udstyr, men den er samtidig dybt afhængig af de midler de modtager fra producenterne af disse produkter.
Ifølge Lægeforeningen betyder denne praksis, at borgerne har svært ved at have den fornødne tillid, for Sundhedsstyrelsen er ikke uafhængig. Det er vigtigt at Sundhedsstyrelsen, der har ansvaret for at godkende eller forkaste produkter, ikke lader sig påvirke og Lægeforeningen foreslår derfor, at alle Sundhedsstyrelsens midler skal finansieres via finansloven, mens gebyrerne for godkendelse af produkter går til en statslig pulje. Ifølge Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen, vil dette betyde mere uafhængighed: ”Det vil sikre den nødvendige uafhængighed, og samtidig betaler virksomhederne fortsat for det arbejde, som er nødvendigt for, at deres produkter vil kunne godkendes og tages i brug af patienterne,” udtaler han til Jyllands Posten og understreger, at problemet ikke er blevet mindre de sidste år, samt at sammenlægningen med Lægemiddelstyrelsen har tydeliggjort, at Sundhedsstyrelsen ikke er uafhængig.
Lægemiddelindustriforeningen (LIF) er dog uforstående over forslaget og mener, at systemet fungerer fint som det gør nu. Den mener, at forslaget fra Lægeforeningen indirekte er en anklage mod Sundhedsstyrelsen. Koncernchef for LIF, Ida Sofie Jensen, udtaler til Jyllands Posten: ”Jeg har meget svært ved at forstå formålet med forslaget, og jeg kan ikke forstå lægernes bekymring. Det er det samme som at sige, at der foregår noget fordækt, og at en offentlig myndighed ikke kan yde en ydelse, uden at der sker bestikkelse eller noget andet grimt. Den slags sager har vi jo slet ikke set antydningen af.” Ida Sofie Jensen glemmer måske bevidst eller ubevidst de sidste mange års skandaler, som bl.a. Omniscan-skandalen, gravides brug af lykkepiller, gigtmedicinen Vioxx fra Merck, Pfizer’ rygestoppille Champix og godkendelsen af GlaxoSmithKlines H1N1 vaccine Pandemrix, der indeholdte kviksølvadjuvanten Thimerosal, og hvis bivirkninger der i Finland og England i dag bliver udbetalt millionerstatninger for.
Sundhedsminister Nick Hækkerup er enig med Lægeforeningen i, at der ikke må være tvivl om hvor vidt Sundhedsstyrelsen er uafhængig. Han mener at godkendelse af nye produkter skal ske på et fagligt grundlag og er villig til at fortsætte dialogen med Lægeforeningen. Men han mener dog ikke, at der på nuværende tidspunkt er grund til at have mistillid til Sundhedsstyrelsen: ”Jeg har ingen grund til at tro, at Sundhedsstyrelsens faglige vurderinger påvirkes af, at en del af styrelsens arbejde finansieres af gebyrer. Sundhedsstyrelsens arbejde er jo nøje reguleret af lægemiddellovgivningen og ikke af, hvordan styrelsen får finansieret sine udgifter,” udtaler Nick Hækkerup til Jyllandsposten.
www.jyllands-posten.dk/protected/premium/indland/ECE6626923/laeger-kraever-en-uafhaengig-sundhedsstyrelse/