Influenzavaccine gør ingen forskel, hvis man er rask voksen

Influenzavaccinens effekt konkluderes større i undersøgelser finansieret af vaccinefirmaer, end i undersøgelser gjort for midler fra offentlige kasser, viser et studie fra Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet.


Sædvanligvis rammer influenza årligt 5-10 % af befolkningen, i epidemi-år rammes op til 20 %.
Hvert år tilbydes udsatte befolkningsgrupper en gratis influenzavaccination af sundhedssystemet. Lidt over en halv million danskere falder ind under det, der af sundhedssystemet betegnes som risikogrupperne, og hermed forstås ældre (over 65), kronisk syge, overvægtige og gravide.

Der findes et stort antal internationale undersøgelser af effekten af influenzavacciner. På såvel politiken.dk som berlingske.dk d. 26. marts 2012 omtales en international Cochrane-undersøgelse, der i Ugeskrift for Læger er gennemgået af forskere fra Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed. Her anføres det, at undersøgelser, som er sponsoreret af vaccinefirmaer, viser en større effekt af influenzavaccination end studier, der er betalt af offentlige kasser. Samtidig konkluderer undersøgelsen, hvilket både Steffen Thirstrup fra Sundhedsstyrelsen og Henrik Dibbern, formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO) kan bekræfte, at der ikke på videnskabelig basis er fundet belæg for, at raske, voksne mennesker under 65 år nyder nogen effekt af en influenzavaccine.

Alligevel investerer mange arbejdsgivere i at lade deres ansatte influenzavaccinere, i mange tilfælde gennem den private virksomhed Danske Lægers Vaccinations Service (DLVS). Karsten Østergaard, administrerende direktør for DLVS, er uenig i konklusionerne omkring influenzavaccinens 
effektivitet for raske og henviser til amerikanske retningslinjer, der siger, at alle over 6 måneder med fordel kan influenzavaccineres.

Overlæge Tyra Krause ved Statens Serum Institut (SSI) vil ikke udelukke, at influenzavaccinen har effekt på raske voksne men siger, at arbejdsgiverne kunne forebygge over en bredere kam ved at bruge vaccinemidlerne til at forbedre indeklima og hygiejne på arbejdspladserne.