GlaxoSmithKline får gigantisk bøde for bedrageri!

Medicinalfirmaet Glaxo-SmithKline blev i slutningen af 2011 idømt historiens største bøde indenfor medicinalområdet på 3 milliarder dollars for bedrageri og vildledende markedsføring.


Torsdag d. 3. november 2011 indgik det britiske medicinalfirma GlaxoSmithKline ifølge avisen New York Times en foreløbig aftale med den amerikanske stat om betaling af den største bøde indenfor medicinalindustrien i USA’s historie. Bødestørrelsen beløber sig til 3 milliarder dollars, hvad der svarer til små 17 milliarder danske kroner, og gives for bedrageri samt ulovlig, vildledende markedsføring af en lang række af firmaets produkter.

GlaxoSmithKline er verdens 4. største medicinalvirksomhed, og bøden er kulminationen på en næsten 10 år lang føderal undersøgelse af firmaets forretningspraksis.

Anklagerne mod GlaxoSmithKline lyder på ikke-godkendt anvendelse af læge-midler samt illegalt salg og ulovlig markedsføring af en række medicinalprodukter. Efterforskningen har bl.a. afsløret, at firmaet gennem 11 år omhyggeligt har dækket over forsøgsdata, som tydeligt har indikeret, at diabetesmedicinen Avandia forårsagede alvorlige hjerteproblemer. Selvom GlaxoSmithKline igennem så mange år var vidende om, at Avandia forhøjede risikoen for hjerteanfald og dødelige slagtilfælde hos brugerne med op til 64 %, blev det aldrig rapporteret til myndighederne, som loven ellers kræver. 90 % af de videnskabsmænd, der skrev artikler til fordel for Avandia, havde finansiel tilknytning til GlaxoSmithKline, og man ved i dag, at firmaet svindlede ved at betale disse læger for at manipulere med de negative forsøgsdata om Avandia, så salget af diabetesmedicinen kunne fortsætte og endda fremmes.

Trods tilstedeværelsen af anden sikker diabetesmedicin på markedet blev 80.000 patienter behandlet med det kontroversielle præparat i næsten 10 år, før myndighederne endelig greb ind. Disse mennesker har således været udsat for en uacceptabelt høj bivirkningsrisiko, og mange er enten døde eller skadet for livstid, hvorfor der i dag stilles massive erstatningskrav fra i tusindvis af patienter eller deres pårørende.

Det er dog ikke første gang, GlaxoSmithKline har måttet gribe dybt i lommen for at betale sig ud af en knibe. Eksempelvis har firmaet tidligere udbetalt næsten 1 milliard i erstatning for medfødte defekter hos børn forårsaget af moderens brug af det antidepressive middel Paxil.

Den i manges øjne astronomiske bøde på 3 milliarder dollars er dog ikke et alvorligt anslag for GlaxoSmithKline, der har en markedsværdi på mere end 110 milliarder dollars samt en årlig omsætning på små 50 milliarder.

Ifølge kritikere er sanktionerne i medicinalverdenen ikke store nok, da bødestørrelsen generelt er lav i forhold til den indtjening, firmaet kan forventes at have på ulovlighederne. Da kriminalitet på det medicinske område heller aldrig udløser hverken fængselsstraffe eller handelssanktioner for de involverede, køber medicinalproducenterne sig gang på gang fri i retssager og anser blot bødeforlæggene for et nødvendigt onde eller en naturlig omkostning ved at drive virksomhed.