Forskning i ny vaccineforstærker

Indirekte kan man følge at det er erkendt som et problem i Danmark, idet der udøves intens forskning på Statens Serum Institut for at finde en ny vaccineforstærker. Og hvorfor gør de det, når de mener at der ikke er problemer med aluminium?


Fra SSI´s hjemmeside:

Vaccine adjuvans forskning
Moderne vacciner har behov for hjælpestoffer for at være tilstrækkelig effektive. Derfor tilsætter man et hjælpestof, der forstærker reaktionen i immunsystemet og derved øger vaccinens effekt. På Statens Serum Institut er vi meget langt med udviklingen af de nye stoffer, som man kalder for adjuvanser.

En vaccine med hele bakterier har den fordel, at kroppen uden problemer genkender mikroorganismerne som noget farligt, der skal nedkæmpes og derfor straks går i krig mod de fremmede elementer. Men de fleste moderne vacciner består af meget små dele fra den virus eller bakterie, som er årsag til sygdommen.

Selvom de forskellige smådele er nøje udvalgt, fordi de udløser beskyttelse mod sygdommen, er de ikke i sig selv nok til at udgøre en effektiv vaccine. De kan således ikke alarmere immunforsvaret i tilstrækkelig grad til at sætte det ordentlig i gang - det problem løser man ved at tilsætte adjuvanser.


Fedtkugler med bakteriedele
For at komme problemet i møde har vi på Statens Serum Institut udviklet vores adjuvans, så immunsystemet genkender vaccinen som en mikroorganisme. Adjuvanset narrer altså immunsystemet til at tro, at en infektion er på vej. Adjuvanset består i princippet af en masse små fedtkugler (liposomer). På overfladen af liposomerne indsættes de komponenter der har lighed med overfladekomponenter af mikroorganismen, og som er rigtig effektive til at sætte gang i immunforsvaret. Resultatet er en meget effektiv vaccine rettet præcis imod de dele af mikroorganismen, der giver bedst beskyttelse.


Adjuvanserne bliver designet specielt til hver enkelt vaccine
Immunforsvaret kan stimuleres til at aktivere mange forskellige typer forsvarsmekanismer, og effekten af disse mekanismer varierer afhængig af hvilken mikroorganisme de skal bekæmpe. Hvis immunforsvaret arbejder i den modsatte retning af det, der er ønskeligt for at opnå beskyttelse mod en given mikroorganisme, opnår man ingen beskyttelse, og vaccinen bliver ubrugelig.På Statens Serum Institut arbejder vi målrettet med at udvikle adjuvanser, der præcis skubber reaktionen derhen, hvor den bedst forstærker effekten af vaccinen.


Fakta om Adjuvanser
• Adjuvans kommer af det latinske ord adjuvare (hjælpe)
• Vaccine adjuvanser forstærker immunsvaret rettet mod vaccinens aktive stoffer


Statens Serum Institut har adjuvans til afprøvning i mennesker
Vores adjuvanssystem hedder CAF og er anerkendt og efterspurgt af vaccineforskere over hele verden. Den første i rækken kalder vi CAF01, og den bliver i øjeblikke testet i mennesker i to forskellige vacciner mod hhv. tuberkulose og HIV.


Forskningsgruppen
Vi er et team på 7 medlemmer bestående af biologer, biokemikere, farmaceuter og laboranter som arbejder sammen på tværs af vores fag.

Leder af adjuvans afsnittet er Dennis Christensen ”.