WHO er begravet i en dyne af medicinallobby
Uafhængige fagfolk peger på behovet for at få indført rene linjer i måden WHO træffer beslutninger på.
Flere af WHO’s influenzarådgivere er betalt af medicinalindustrien. Dermed var industrien med til at påvirke beslutningen om, at influenza A er en pandemi – og at vaccine er nødvendig. Siden har de samme virksomheder fået vaccineordrer for op mod 55 milliarder. Det skriver dagbladet Information i slutningen af november 2009 i en artikelserie om vaccinationer, der har vakt international opmærksomhed.
Den 11. juni 2009 erklærede WHO’s generaldirektør, Margaret Chan, svineinfluenza for en pandemi. Det betød en kæmpe økonomisk gevinst for medicinalindustrien. Mange medlemslande – herunder Danmark – har nemlig kontrakter med de store medicinalvirksomheder og er derfor forpligtet til at købe vacciner i tilfælde af en pandemi.
Mange af de tilsyneladende uvildige forskere, som WHO benytter sig af, er imidlertid betalt af de firmaer, der producerer vaccinerne. De mange dobbeltroller er problematiske, mener professor Tom Jefferson, der er epidemiolog ved Cochrane Center i Rom.
”Det er bekymrende, at mange af medlemmerne i WHO’s komitéer underskriver sig selv med andre titler, selv om de rent faktisk repræsenterer medicinalindustrien”, siger han til Information.
En af eksperterne i WHO’s særlige H1N1-rådgivningsgruppe, Dr. Albert Ostenhaus, er eksempelvis blevet et hollandsk regeringsanliggende, efter at det i en artikel i Science er kommet frem, at Albert Ostenhaus har økonomiske interesser i flere medicinalvirksomheder. Samtidig er Dr. Albert Ostenhaus i Holland kendt som ”Dr. Flu” fordi han promoverer vaccine som løsningen på epidemier.
Dr. Frederick Hayden og Dr. Arnold Monto er andre navne, som officielt forbindes med WHO – men som ifølge dagbladet Information også har tætte bånd til vaccineindustrien.
Speciallæge i samfundsmedicin og tidligere ansat på Aarhus Universitet, Mauri Johansson, siger til bladet, at der er flere medicinalindustrifolk i lokalet end der er beslutningstagere, når verdenssudhedsorganisationen, WHO, træffer beslutninger:
”Der sidder en dyne af medicinallobby i WHO, og det har kørt sådan længe. Det er svært at gennemskue, hvad der er industriens interesse, og hvad der er saglig information, siger han.
Ifølge professor i epidemiologi, Tom Jefferson, er der behov for, at WHO indfører klare linjer: ”Rådgiverne skal adskilles fra WHO-beslutningstagere og fra dem, der evaluerer WHO-anbefalinger. Det skal være to adskilte processer. Og så må vi sikre, at ingen kan slippe af sted med at undlade offentliggørelse af deres interessekonflikter”, siger han til Information.
Kilde: www.information.dk/215355