Et rejseapotek til børn
Af: Vita Damsø, Ernæringsterapeut og forfatter til " Det sunde rejseapotek"
En ting er at undlade at vaccinere sit barn under trygge forhold i Danmark - en anden ting er at rejse med barnet. Netop fordi jeg selv gerne ville rejse med mine ikke-vaccinerede børn, valgte jeg at skrive "Det sunde rejseapotek" som afsluttende opgave i ernæringsterapeutuddannelsen hos Eva Lydeking-Olsen.
Ting er at undlade at vaccinere sit barn under trygge forhold i Danmark - en anden ting er at rejse med barnet. Netop fordi jeg selv gerne ville rejse med mine ikke-vaccinerede børn, valgte jeg at skrive "Det sunde rejseapotek" som afsluttende opgave i ernæringsterapeutuddannelsen hos Eva Lydeking-Olsen.
Efterhånden kender jeg nu mange forældre, der har rejst med børn i alle aldre uden at vaccinere. Den største opgave er nok at rejse med 2-4 årige børn, fordi de er sværest at holde styr på - men selvfølgelig kan det også lade sig gøre. Helt små børn spiser kun, hvad forældrene giver dem og større børn kan forklares "levereglerne" på rejsen.
De forskellige rejsevacciner vil jeg ikke komme ind på , da der slet ikke findes vacciner mod mange af tropesygdommene. Der findes ingen vacciner mod de mikroorganismer i forurenet vand, som er årsagen til diarre, paratyfus, giardia og flere slags dysenteri. Der findes heller ingen vacciner mod de parasitter og virus, som spredes af insekter og som kan forårsage malaria, sovesyge, bilharziose(sneglefeber),junglefeber og denguefeber.
Jeg foretrækker at have fokus på sundheden og på at undgå smittekilderne - og vil give nogle forslag til overvejelser før rejsen, praktiske leveregler under rejsen og eksempel på et rejseapotek.
Før rejsen gælder det om at få hele familiens sundhedstilstand i topform, da et godt helbred beskytter os mod de fleste sygdomme. Et godt helbred vil sige at have et stærkt immunforsvar, sunde slimhinder i mavetarmsystemet og i luftvejene, en hel sund hud samt nok mavesyre, som så slår de fleste mikroorganismer ihjel. Alt dette opnås ved at spise sundt, så kroppen får tilstrækkeligt med næringsstoffer, ved at undgå stress, at få motion og frisk luft og sove nok.
gælder det om at få hele familiens sundhedstilstand i topform, da et godt helbred beskytter os mod de fleste sygdomme. Et godt helbred vil sige at have et stærkt immunforsvar, sunde slimhinder i mavetarmsystemet og i luftvejene, en hel sund hud samt nok mavesyre, som så slår de fleste mikroorganismer ihjel. Alt dette opnås ved at spise sundt, så kroppen får tilstrækkeligt med næringsstoffer, ved at undgå stress, at få motion og frisk luft og sove nok.
Sund mad er, at spise naturlige fødevarer som f.eks. fuldkornsprodukter, grøntsager, frugter og fedtstoffer fra nødder, fisk og planteolier. Fuldkornsprodukter indeholder mange B-vitaminer, der er vigtige for nervesystemet, huden og fordøjelsen. Beta-caroten er et forstadie til A-vitamin, der er vigtig for slimhinder og hud og det findes især i gule, orange og grønne frugter og grøntsager. Grøntsager og frugter indeholder også C-vitamin, der bl.a. styrker immunforsvaret. Frugter indeholder også væske og naturlige cellesalte, som er med til at regulere væskebalancen.
Som ekstra forsikring vil jeg anbefale at give en børnevitamin/mineralpille hver dag. Find ud af hvilken slags, der bliver spist før rejsen. Både Helsekostbutikker, Brugser og Apoteker har gode børne vitaminer. Børn fra 11-12 år kan tage f.eks. en Omnimin pr. dag.
Hvis I beslutter at give nogle vacciner inden rejsen, vil jeg anbefale at gøre det i meget god tid inden rejsen så immunforsvaret kan nå at bearbejde vaccinen og desuden i en periode, hvor barnet er helt raskt. Immunforsvaret kan gives en hjælpende hånd med extra C-vitamin (500-1000 mg pr. dag, som kunne være 5-10 Acerola på 90 mg ), extra A-vitamin (20-30000 ie. pr. dag: se på glasset hvad hver tablet indeholder), Zink ( 4-10 mg pr dag afh. af barnets størrelse) og extra essentielle fedtsyrer ( F.eks. PreGlandin kapsler - lige så mange som barnet har lyst til). Alt sammen i mindst en uge før og efter vaccinationen.
En homøopatisk forskrift på forebyggelse omkring vaccinationer lyder som følger: 2 stk. Silicea CM før vaccinationen, Thuja D30, 3 gange daglig i 10 dage efter vaccinationen og Sulfur D30, 2 gange daglig i 10 - 15 dage, hvis skader observeres. Antroposofiske læger anbefaler som regel Thuja D6 fra en uge før til en uge efter vaccinationen.
Rejseapoteket planlægges med hensyn til evt. særlige behov. Har dit barn tendens til transportsyge, så afprøv hvilke midler der virker før rejsen. F.eks er det bevist, at ingefær har god effekt og ingefærpulver kan moses i banan, røres ud i havregrød eller sluges i kapsler. Har dit barn tendens til forkølelse og feber, er det hensigtsmæssigt at medbringe remedier til det: f.eks. Argentit Comp. til akutte infektioner, Ferrum Phos. ved feber under 38,5 og Apis/Belladonna ved feber over 38,8 ( alle 3 produkter er fra Allergica). Husk også at kontakte en læge, hvis et lille barn får feber.
Falder dit barn tit og slår sig eller/og forvrider anklen, så medbring extra meget plaster, strækbind og arnicacreme, som stimulerer blodtilførslen så hævelsen hurtigere fortager sig.
Under rejsen afhænger de praktiske forholdsregler selvfølgelig af, hvor I er rejst hen. I Sydeuropa og USA gælder stort set de samme leveregler som i Danmark. Små børn bør dog ikke drikke postevandet i Sydeuropa, da bakteriefloraen er anderledes og deres mavetarmsystem er mere sart. Køb flaskevand til dem.
afhænger de praktiske forholdsregler selvfølgelig af, hvor I er rejst hen. I Sydeuropa og USA gælder stort set de samme leveregler som i Danmark. Små børn bør dog ikke drikke postevandet i Sydeuropa, da bakteriefloraen anderledes og deres mavetarmsystem er mere sart. Køb flaskevand til dem.
Men pas på solen og undgå solskoldning. En god naturlig solbeskyttelse er f.eks. PABA, som er B-10 vitamin, der opløst i alkohol giver faktor 20. PABA beskytter mod UVB solstrålerne ( som er dem der forbrænder mest ), men ikke mod UVA strålerne ( som er dem der bruner mest). PABA optages af huden og virker derfor også ved sved og havbadning. Det fås fra Urtegården. Det giver også god solbeskyttelse at holde siesta og derved undgå den kraftigste sol midt om dagen og desuden at give de mindste børn solhat og evt. T-shirt på.
Under rejser til tropeområder er man udsat for mange fremmede og farlige sygdomskim. Lokalbefolkningerne får i stor udstrækning alle disse sygdomme, fordi de ikke har mulighed for samme hygiejnestandard som os og de har heller ikke råd til at betale for behandling. Hvis I kommer ud for diarre eller feber - især med små børn- er det selvfølgelig vigtigt at få behandling. Kontakt en læge, der jo også kender de lokale sygdomme.
Den mest almindelige rejsesygdom er diarre, som 40% af alle danske rejsende pådrager sig. Forurenet drikkevand er årsag til 80% af alle sygdomme i verden og 50% af jordens befolkning har ikke mulighed for at skaffe sig rent drikkevand (tal fra WHO).
Smitte via forurenet vand og dermed også mad kan som regel undgås ved at følge nogle leveregler og troperåd, nemlig: Kog det, skræl det eller drop det:
Undgå smitte af diarre, tyfus, paratyfus, kolera, dysenteri, giardiasis og hepatitis ved at undgå forurenet vand og mad:
- Drop vand direkte fra vandhanen.
- Drop isterninger og juice fortyndet med vand.
- Drik rigeligt RENT vand - kogt, renset eller købt. Også til tandbørstning.
- Drik kokosmælk ( Nogle kokosnødder har meget mælk ).
- Kogt mad skal være dampende varmt, når den bliver serveret. I opvarmet eller lunken mad kan bakteriestammer nå at formere sig og danne toksiner.
- Brød er sikker mad
- Kød skal være gennemstegt - altså må de røde bøffer droppes, hvis man da ikke vælger at blive vegetar, når man ser hvor mange fluer, der kan sidde på råt kød.
- Drop rå salat, som jo er skyllet i postevand eller flodvand.
- Spis kun frugter, der er naturligt "pakket ind", f.eks. appelsin. melon, papaya, banan.
- Skræl selv dine frugter med rene hænder.
- Drop is og mælk, da det skal koges eller pasteuriseres for at være sikker mad. Surmælk kan være OK.
- Æg skal være hårdkogte.
- Drop mad, der ikke er sikker. De fleste vesterlændinge tager ikke skade af en fastedag. Hellere en frivillig fastedag end en påtvungen p.g.a. sygdom. Medbring pulverbørnemad til små børn for en sikkerheds skyld.
- Spis papaya hver dag incl. nogle få kerner for at hjælpe fordøjelsen og hæmme parasitter.
At undgå smitte via insekters bid og stik kræver lidt flere praktiske forberedelser:
Statens Seruminstitut kan oplyse meget præcist, hvor og hvornår der er størst risiko for især malaria. Derudover er der Filariafeber, Sneglefeber, Afrikansk- og Sydamerikansk Sovesyge, Gul Feber, Denguefeber, Japansk Encephalitis, Lassafeber, Junglefeber.....så der er mange gode grunde til at bruge disse forholdsregler og man vænner sig til det efter nogle dage
- Sov under myggenet, som skal være rigeligt stort. Myg stikker især aften, nat og morgen, så tag langt tøj på i dette tidsrum - undtagen under myggenettet. Tænk desuden på, at myg bliver tiltrukket af stærkt farvet tøj og parfume.
- Få huden til at lugte - enten af B1 vitamin eller evt. af bukkehornsfrø - det kan myg m.fl. ikke lide.
- Smør bar hud ind i myggeafvisende olier.
- Sov med tændt myggespiral.
- Vifte i loftet kan insekter ikke lide.
- Beskyt huden om dagen med solbeskyttelsesmidler, så den ikke bliver solskoldet. Solskoldet hud er skadet og derfor mindre modstandsdygtig over for bakterier, virus og parasitter.
- Gå med sko - både på land og i vand, så du undgår direkte kontakt med hageorm, sandlopper , søpindsvin, giftige fisk og koraller.
Rejseapoteket er en extra forsikring at have med. Jeg har selv rejst med mine børn flere gange uden at få brug for rejseapoteket, men på vores tur til Tunesien i efteråret fik jeg selv en madforgiftning i en lille oase i Sahara og var glad for mit rejseapotek. Arsenicum Album i akut dosering hver time gjorde, at jeg kunne fortsætte rejsen
Rejseapoteket til Sydeuropa eller USA kan begrænses til remedier til de evt. særlige behov, som omtalt tidligere. Rejseapoteket til tropeområder er mere omfattende, men spar hellere på tøjmængden end på rejseapoteket:
- Vandrensningsfilter - f.ex. Press2pure drikkeflaske, som sammen med jodtabletter fjerner både bakterier, virus og parasitter. Desuden filtreres joden væk igen v.h.a. kulfilteret. Rent vand på flaske kan ikke købes alle steder.
- Eller jodtabletter plus ascorbinsyre tabletter til at fjerne jodsmagen med. Jod dræber både bakterier, parasitter og virus.
- Termokande med stor åbning plus dypkoger eller Elkogethermokande til at koge vand i, lave te i, koge pulversuppe i eller børnemad. Vand skal bulderkoge i 5 minutter for at dræbe alle mikroorganismer.
- Myggenet som er så stort, så I ikke er i kontakt med det og det også kan nå ind under madrassen.
- B1 vitaminer (2-400 mg om dagen), foruden B vitamin Kompleks og multivitamin/ mineralpille for balancens skyld.(voksne har brug for 6-900mg B1 pr. dag).
- Men det er lettere for børn med Homøopatiske Antidoter på malaria, tyfus og kolera.( Se Helge Volkmanns artikel om andre homøopatiske metoder).
- Ayur Vediske urter mod malaria (Fremstilles i Indien, men kan af og til fås i DK)
- Myggebalsam og myggespiraler.
- Bioelektriske Spormineraldråber eller Revolyt, som bruges ved diarre for at erstatte tabet af væske og cellesalte. Eller tørrede rønnebær/blåbær. Fire-seks styk tygges hver ½ time indtil bedring opnås.
- Grapefrugtkerneextrakt dræber bakterier, virus, parasitter og svampe. Tag 4-10 dråber afh. af barnets alder morgen og aften i et glas rent vand og forebyg bla.a. mavebesvær, svamp og halsonde. Du kan også rense tandbørster, knive, termokander og frugter i grapefrugtkerneekstrakt. Nogle børn vil kun tage disse bitre dråber sammen med cola!!! Start et par uger før rejsen.
- Elmebarkpulver ( eller kapsler) indeholder mange antioxidanter og beskytter alle slimhinder. Bruges derfor til slimhindeproblemer som forkølelse, halsonde, forstoppelse, diarre og diverse sår. En nærende vælling kan også laves af pulveret.
- Homøopatisk mælkebøtte: Taraxacum cum stanno styrker leveren og det anbefales at starte en måned før rejsen.
- Homøopatisk Arsenicum Album har forbløffende god virkning på maveproblemer grundet madforgiftninger .Husk akut dosering.
- Tea Tree Oil dræber bakterier og svampe og lindrer ved alle hudskader uden at svie. Duppes direkte på huden ved stik, bid, sår, blister, bylder, bumser, forkølelsessår og solskoldning.
- Solbeskyttelsesmidler.
- Arnicacreme/tinktur og strækbind til forstuvninger.
- Dan-Safe er et lille rejsekit fra apoteket med alm. førstehjælpsgrej foruden sprøjter og kanyler, som det er godt at have med så de er sterile, hvis du skulle få brug for dem.
- Andre remedier planlagt efter personlige behov, rejsemåde og rejsemål.
Ifølge WHO er trafikuheld den største rejserisiko - så pas på trafikken…og rigtig god rejse...
Litteraturliste:
- A Textbook of Natural Medicine" Bastyr University Publications.
- EPI-nyt , Seruminstituttets ugentlige notat.
- Ny Næring, Bind 1-3 af Eva Lydeking-Olsen.
- International Traval and Health. 1996, WHO.
- Safe Food for Travellers, WHO.
- Health Guide through Southern Contries, A. Vogel.
- Therapeutics of Intoxication, F. Bernoville.
- Staying Healthy in Asia, Africa and Latin America, Dirk G. Schroeder.
- Rejs rask i troperne, Peter Bejder & Kim Boye Holt.
- Kompendium og bøger fra Pacht Mikrokemi og Allergica.
- South America on a Shoestring, Geoff Crowther (Lonely Planet Guide).
- Travellers Health, Richard Dawood.
- Naturens vitaminer og mineraler, Lisbeth Hagerup.
Telefonliste:
- Danske Ernæringsterapeuter (DET). Sekretær Anne van der Merwede - tlf. 4586 9955
- Center for Klassisk Homøopati, Kbh. - tlf. 7026 3400
- Statens Seruminstitut - tlf. 3268 3268
- Spejder Sport - tlf. 3312 5522 (myggenet, jodtabletter)
- Allergica - tlf. 8685 1777
- Homøoteket - tlf. 3124 0897
- Urtegården Aps - tlf. 8648 0011 (Faktor 20 m.m.)
- Strandkompagniet - 3585 0285 (Press2pure vandfilter)
Læger:
- Helge Volkmann 3138 5108
- Hans Jørgen Abildgaard - tlf. 3811 7985
- Eddie Jalving - tlf. 4916 1418
- Gunner Ødum - tlf. 9899 0499
- Claus Hancke - tlf. 4588 0900
É ting er at undlade at vaccinere sit barn under trygge forhold i Danmark - en anden ting er at rejse med barnet. Netop fordi jeg selv gerne ville rejse med mine ikke-vaccinerede børn, valgte jeg at skrive "Det sunde rejseapotek" som afsluttende opgave i ernæringsterapeutuddannelsen hos Eva Lydeking-Olsen. gælder det om at få hele familiens sundhedstilstand i topform, da et godt helbred beskytter os mod de fleste sygdomme. Et godt helbred vil sige at have et stærkt immunforsvar, sunde slimhinder i mavetarmsystemet og i luftvejene, en hel sund hud samt nok mavesyre, som så slår de fleste mikroorganismer ihjel. Alt dette opnås ved at spise sundt, så kroppen får tilstrækkeligt med næringsstoffer, ved at undgå stress, at få motion og frisk luft og sove nok. afhænger de praktiske forholdsregler selvfølgelig af, hvor I er rejst hen. I Sydeuropa og USA gælder stort set de samme leveregler som i Danmark. Små børn bør dog ikke drikke postevandet i Sydeuropa, da bakteriefloraen anderledes og deres mavetarmsystem er mere sart. Køb flaskevand til dem. Smitte via forurenet vand og dermed også mad kan som regel undgås ved at følge nogle leveregler og troperåd, nemlig:er en extra forsikring at have med. Jeg har selv rejst med mine børn flere gange uden at få brug for rejseapoteket, men på vores tur til Tunesien i efteråret fik jeg selv en madforgiftning i en lille oase i Sahara og var glad for mit rejseapotek. Arsenicum Album i akut dosering hver time gjorde, at jeg kunne fortsætte rejsen.