AIDS vacciner er testet i Thailand og Uganda
Af Scott Gottlieb, New York, oversat af Janne Funder Jensen
Forskere har begyndt de første afrikanske forsøg med en eksperimental AIDS vaccine. Uafhængigt af denne forskergruppe har en anden forskergruppe udmeldt, at de snart vil begynde en storstilet effektivitets test af en anden AIDS vaccine i Thailand. Begge forsøg er del i den verdensomspændende anstrengelse for at se, om vacciner kan forebygge eller reducere stigningen af HIV smittede i udviklingslandene.
Firmaet Pasteur Merieux Connaught (Rhône-Poulenc gruppen) siger, de har påbegyndt en lille test af firmaets ALVAC vaccine. Testen involverer 40 personer ved forsøgshospitalet i Kampala, Uganda.
Studiet skal bruges til at bestemme, hvorvidt vaccinen er sikker, om den kan tolereres af den afrikanske befolkning, og om den kan frembringe en målbar immun respons. Nogle forskere er skeptiske over hvorvidt vaccinen, som er baseret på HIV subtyper, der almindeligvis findes i USA og Europa, vil være istand til at udløse en beskyttende immun respons mod de forskellige HIV subtyper, som findes på det afrikanske kontinent.
Uafhængigt af dette har VaxGen, et privat bioteknologisk firma med sæde i San Francisco, modtaget billigelse fra den Thailandske stat om at begynde det første storstilede forsøg af en AIDS vaccine udenfor USA.
Vaccinen er designet til at beskytte mod to fremherskende stammer af HIV virus, der findes i Thailand, og vaccinen vil blive givet til 2500 misbrugere i Bangkok, som er raske, men som formodes at være udsat for høj smitterisiko.
VaxGen leder i øjeblikket et forsøg med en lignende vaccine. Forsøget involverer 5000 frivillige i USA, som gør denne vaccine til den første vaccine mod AIDS, som når frem til en endelig effektmåling på mennesker. Nogle førende forskere har kritiseret VaxGen for overhovedet at teste vaccinen, vaccinen danner nemlig antistoffer i stedet for immunsystemceller, som ødelægger virus, og skeptikere hævder, at effektiv immunitet kræver produktion af T-dræber celler.
ALVAC vaccinerne, som testes i Thailand ligner vacciner, som tidligere er testet på mere end 800 frivillige i USA og Frankrig. Ingen alvorlige bivirkninger er indberettet.
Det afrikanske forsøg, et fase I studie, vil involvere 40 raske HIV-negative voksne (18 – 40 år) fra Uganda, som man regner med er i lavrisikogruppe for smitte med HIV.
Vaccinen indeholder kun 3 HIV gener, som ikke selv kan producere infektiøs virus. Generne er indsat i en svækket version af canarypox virus, som tjener som gen-bærer (vektor) til at udtrykke HIV proteiner, som de indsatte gener koder for, og som er kendt for at udløse immunrespons mod HIV.
Kilde:
BMJ 1999, 318:626, 6. Marts.
1. Normalt skal der netop dannes T-dræber celler (en type hvide blodlegemer) for at destruere virus-inficerede celler. Dannelsen af antistoffer kan virke som bindeled mellem den virusinficerede celle og andre "dræberceller", men kan ikke som T-dræber celler selv fjerne virus-inficerede celler