Pandemrix skadede mange børn

Pressemeddelelse - 6.december 2016 


Syv år efter vaccineskandale: EU-kommissær vil nu hjælpe narkolepsi-børn 
Flere end 2000 børn på tværs af EU blev ramt af narkolepsi efter at være blevet vaccineret med den utestet vaccine Pandemrix. EU’s sundhedskommissær Vytenis Andriukaitis vil nu yde støtte til børnene, efter møde med en EU-alliance bestående af foreninger for Pandemrix-ramte børn i EU. 
EU’s Sundhedskommissær, litaueren Vytenis Andriukaitis, beklagede og erklærede mandag, at han vil opprioritere forskning i behandling af sygdommen narkolepsi. Det gjorde han på et møde med forældre til nogle af de mere end 2000 europæiske børn, der blev ramt af narkolepsi, efter at være blevet injiceret med den utestet vaccine Pandemrix.  
Tilstede på mødet var blandt andre Hans Friis Lauszus, der gennem mange år har kæmpet for at få et ansvar placeret for den narkolepsi, der ramte hans dengang niårige søn Anders Friis. Sammen med tusinder af andre børn Europa over, blev han vaccineret mod svineinfluenzaen H1N1. Kuren, der skulle hjælpe børn mod at modstå influenzaen, viste sig dog at gøre langt mere skade end gavn, og børnene er i dag invalideret for livet.  
Forskere advarede dengang mod vaccinen og dens bivirkninger. Alligevel blev den frigivet af EU. Forældre Europa over har siden kæmpet med at råbe det politiske system op. Forsøgt at få det til at påtage sig et ansvar og for at yde børnene og deres familier den sociale anderkendelse og forståelse for situationen, de er endt i.  
Hjælp til børnene og opprioriteret forskning 
Syv år senere lykkedes det så endelig for Hans Friis Lauszus sammen med irske, engelske, svenske, norske og finske forældre til nogle af de berørte børn at mødes ansigt til ansigt med den nuværende EU-kommissær for sundhed. De mødte op med en række ønsker til kommissæren. Blandt ønskerne fra forældrene er, at EU skal arbejde for en anerkendelse og beklage, at Pandemrix-vaccinen har skadet børnene.  
Desuden opfordrede forældrene til at allokere EU-forskningsmidler til forskning i behandling af de narkolepsiramte børn. Begge dele blev vel modtaget af en berørt kommissær, der udtalte sin store opbakning til disse ønsker.  
Desuden gav kommissæren tilsagn til at kigge på forældrenes ønske om at få en EU-standardiseret patienterstatning ved vaccineskader, så tilliden og opbakningen til vaccination kan opretholdes.  
”Jeg er utrolig lettet og glad for kommissærens lydhørhed og imødekommenhed. Vi kæmper med et system, der igen og igen kræver, vi skal dokumentere og forklare, at vores børn er blevet syge af vaccinen. Når kommissæren nu vil involvere sig direkte i sagen, erkendes virkeligheden langt om længe: At vores børn blev skadede af en udefrakommende hændelse,” siger Hans Friis Lauszus. 
EU-parlamentariker vil arrangere offentlig høring 
Med på mødet var også den danske EU-parlamentariker Jørn Dohrmann (DF), der var national repræsentant for Hans Friis Lauszus og sønnen Anders Friis. Også han var glad for mødets udkom. 
”Kommissæren var tydeligvis ikke stolt af denne sag. Men i stedet for blot at holde sagen hen, viste han ydmyghed og villighed til at hjælpe børnene og deres familier. Det var positivt, at borgere og politikere kan gå sammen og udfordre EU-systemet, som ellers normalt er lukket og rigidt. Det kan faktisk betale sig at kæmpe for sine sager,” siger Jørn Dohrmann. 
På mødet blev der også diskuteret muligheden for at afholde en offentlig høring i EuropaParlamentet, hvilket ligeledes var på forældrenes dagsorden. Jørn Dohrmann vil i det kommende år tage initiativ til at organisere høringen i samarbejde blandt andre sundhedskommissæren og den irske MEP og kandidat til EU-Parlamentets præsidentpost Mairead McGuinness, der også var at finde på mødet. 
”Det giver mulighed for at få fortalt børnenes historie, så den bliver kendt af omverden i højere grad, end den er i dag. Men også for at få slået helt fast, hvad vi kan lære af denne groteske sag. Hvor gik det præcis galt i første omgang? Og hvordan kan vi sikre, det ikke sker igen? Det er ikke sidste gang Europa vil blive ramt af en epidemi. Derfor er det enormt vigtigt, at borgerne kan stole på den medicin, der frigives i fremtiden,” siger han. 

For yderligere information: 
Hans Friis Lauszus 
Tlf. +45 51 20 9024 / email: hans_lauszus@hotmail.com 

Jørn Dohrmann 
Tlf. +45 40 26 24 00 / email: jorn.dohrmann@europarl.europa.eu